Početna
 

Održana radionica o sprječavanju sukoba interesa za studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, na poziv prof. dr. sc. Sanje Barić predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održalo je radionicu o sprječavanju sukoba interesa za studente Pravnog fakulteta u Rijeci u sklopu predmeta Ustavno pravo. Radionica se održala u prostoru Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dana 24. svibnja 2024.g. u skladu s Akcijskim planom za provedbu Strategije za sprečavanje korupcije za razdoblje 2021. – 2030.

Neposredno prije održavanja radionice predsjednicu Povjerenstva, Aleksandru Jozić-Ileković i glasnogovornicu Povjerenstva, Miju Jurinić primio je prodekan za sveučilišnij studij, izv. prof. dr. sc. Igor Martinović te je izrazio želju za nastavkom suradnje i održavanjem radionica Povjerenstva i u sklopu drugih predmeta ističući važnost Povjerenstva u području prevencije korupcije.  

Radionica je bila namijenjena studentima Pravnoga fakulteta te je na radionici sudjelovalo 84 studenta redovnog i izvanrednog studija. Studenti su imali priliku informirati se o pojmu sukoba interesa, prepoznati situacije u kojima se on može pojaviti te upoznati se s pravnim okvirom koji regulira ovu tematiku. Predavačice, Aleksandra Jozić Ileković i Mia Jurinić podijelile su svoje iskustvo i znanje o ulozi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te su pružile primjere iz prakse, od kojih su neki već bili predmet medijske pozornosti. Predstavile su zakonodavni okvir rada Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, postupak koji je po pravnoj prirodi upravni postupak te moguće pravne lijekove.

Studenti su dobili priliku informirati se o važnosti sprječavanja sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti i borbi protiv korupcije. Praktični primjeri pomogli su boljem razumijevanju kompleksnosti tematike sukoba interesa, a održane radionice su pridonijele su edukaciji studenata o važnosti tematike sprječavanja sukoba interesa.