Početna
 

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji "What makes an integrity legislation effective?" i plenarnom sastanku Mreže antikorupcijskih tijela Network for Integrity

 

 

Dana 4. svibnja 2023. g. predsjednica Povjerenstva, Aleksandra Jozić-Ileković, i tajnik Povjerenstva, Ivan Matić, sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji "What makes an integrity legislation effective?" u Bukureštu, u organizaciji Nacionalne agencije za integritet Rumunjske. Na konferenciji su kao panelisti govorili predsjednik Ustavnog suda Rumunjske, predsjednica Visokog apelacionog suda Rumunjske, glavni tužitelj Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Rumunjske, zamjenik predsjednika Transparency International Romania, predstavnici nevladinih organizacija te međunarodni eksperti u području borbe protiv korupcije. Naglašena je potreba kontinuiranog unaprjeđenja normativnog okvira na području borbe protiv korupcije, kako bi se isti usuglasio sa nacionalnom i europskom sudskom praksom te kako bi mogao pratiti nove izazove koji dolaze. Na Konferenciji je zaključeno kako bi pravne norme kojima se regulira ovo područje trebale  biti jednostavne, jasne, s predvidljivim posljedicama, a njihova primjena brza i učinkovita. 

               

Dana 5. svibnja 2023. g. održana je plenarna sjednica Mreže antikorupcijskih tijela Network for Integrity, u kojoj je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa član i jedan od utemeljitelja. Nacionalna agencija za integritet Rumunjske, kao predsjedavajuće tijelo Mreže, predalo je predsjedanje Mrežom Nacionalnom institutu za transparentnost, pristup informacijama i zaštitu osobnih podataka Sjedinjenih Meksičkih Država, koje je izložilo prijedlog plana rada u budućem dvogodišnjem mandatu.