Početna
 

Radionica Integrity and Control Measures in Defence and Law Enforcement Institutions, RACVIAC i RAI, 20./21. svibnja 2024.

 

 

Predstavnici Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ivan Matić, tajnik Povjerenstva, i Marko Matić, savjetnik u Uredu Povjerenstva, sudjelovali su na regionalnoj radionici u organizaciji Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC i Regional Anti-Corruption Initative (RAI) pod nazivom „Integrity and Control Measures in Defence and Law Enforcement Institutions“ koja se održavala od 20. do 21. svibnja 2024. i na kojoj je sudjelovalo više od 30 sudionika iz regije.

 

Cilj radionice bio je proširiti znanja ministarstava obrane i ministarstava unutarnjih poslova u području integriteta i prevencije korupcije upoznavanjem s najboljim praksama u primjeni kontrolnih mjera koji se odnose na sukob interesa, imovinske kartice i zaštitu tajnih podataka. Radionica je imala za cilj povećati svijest o inovativnim antikorupcijskim mehanizmima i alatima, ali i potrebnim zakonskim rješenjima i regulatornim mjerama.

 

Radionicu je otvorio Nj.E. Veleposlanik Constantin-Mihail Grigorie, direktor RACVIAC-a, i gospodin Dražen Jelenić, predsjednik RAI-a.

 

Predstavnik Ureda Povjerenstva, Marko Matić, održao je izlaganje na temu „Prevention of Conflict of Interest and Verification of Assets Declarations by Public Officials in the Republic of Croatia“ nakon kojega je je uslijedila rasprava i razmjena iskustava s kolegama iz drugih država regije te pitanja i odgovori vezani za sprječavanje sukoba interesa i imovinske kartice.

 

Radionica je bila izvrsna prilika za daljnji razvoj regionalne suradnje na institucionalnom integritetu i borbi protiv korupcije kroz razmjenu informacija i razmjenu najboljih praksi.

 

Na radionici je ukupno sudjelovalo više od 30 predavača i sudionika ministarstava obrane i unutarnjih poslova (službenici koji se bave mjerama integriteta, sprječavanjem i otkrivanjem sukoba interesa, zaštitom tajnih podataka), kao i agencija za sprječavanje korupcije te drugih relevantnih nacionalnih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.