Početna
 

Predstavljeno Izvješće Svjetske banke: Enhancing Government Effectiveness and Transparency: The Fight Against Corruption with reflections from Croatia

U petak, 20. studenoga 2020.g., virtualnim putem, predstavljeno je Izvješće Svjetske banke: Enhancing Government Effectiveness and Transparency: The Fight Against Corruption with reflections from Croatia. Svjetska banka izvršila je procjenu izazova s kojima se vlade pojedinih država susreću u borbi protiv korupcije, koje instrumente koriste te koji alati su se pokazali učinkovitima i zašto. Izvješće Svjetske banke donosi pozitivne primjere pojedinih država u borbi protiv korupcije te predstavlja važan dokument za Republiku Hrvatsku, posebice uoči izrade Strategije suzbijanja korupcije za sljedeće desetogodišnje razdoblje. Izvještaj je koncipiran u tri dijela, u prvom se bavi sektorskim rizicima, u drugom analizira antikorupcijske alate, a treći dio je fokusiran na institucije i njihovu ulogu u borbi protiv korupcije.

Na predstavljanju navedenog dokumeta, kao predstavnici Republike Hrvatske, sudjelovali su Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa i uprave, Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vuk Vuković, znanstvenik, neovisni istraživač te izvršni direktor Oraclum Intelligence Systems Ltd.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković tom se prilikom osvrnula na slabosti u upravljanju trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu te je ukazala na nedovoljnu razinu transparentnosti poslovanja navedenih društava. Također je istaknula važnost podnošenja imovinskih kartice od strane obveznika, ali i probleme na koje Povjerenstvo nailazi prilikom provjere podataka iz istih. Predsjednica Povjerenstva završno je ukazala na izazove s kojima se suočavaju nezavisna antikorupcijska tijela i antikorupcijske agencije.