Početna
 

Posjet predstavnika Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije

Dana 22. rujna 2021.g. Povjerenstvo je primilo predstavnike Komisije za sprječavanje korupcije Republike Slovenije, dr. Roberta Šumija, predsjednika Komisije, Katju Mihelič-Sušnik, ravnateljicu Službe za nadzor, i Gregora Pirjeveca, višeg savjetnika za Europske i međunarodne odnose.

Predstavnici Komisije predstavili su tom prilikom internetsku aplikaciju „Erar“, koja je nastala kao projekt razvijan sa svrhom sprječavanja korupcije i sukoba interesa, jačanja vladavine prava, integriteta i transparentnosti u funkcioniranju države. Ova aplikacija pruža široj javnosti, medijima, struci i državnim tijelima uvid u sve transakcije javnih ustanova i tvrtki u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave te na jednostavan i dostupan način omogućava praćenje protoka sredstava između javnog i privatnog sektora. Aplikacija predstavlja važan alat kojim se povećava odgovornost javnih obveznika za racionalno i učinkovito korištenje javnih sredstava te smanjuje rizik od lošeg upravljanja, zlouporabe ovlasti i korupcije.

Povjerenstvo je na sastanku predstavilo informatički sustav i alate kojima se koristi u postupcima provjere podataka o imovini obveznika te su, u nastavku sastanka, razmijenjena iskustva u dosadašnjem radu, kao i izazovi s kojima se ova dva tijela svakodnevno susreću.