Početna
 

Panel Compliance: Garant sigurnog poslovanja

Dana 19. rujna 2019.g. u organizaciji Instituta za Compliance, Criminal Compliance i Anti-Money Laundering (dalje: ICCrA) u Novinarskom domu održan je panel na temu Compliance: Garant sigurnog poslovanja.

Tom je prilikom mr.sc. Davor Iljkić, predsjednik ICCrA dao je prikaz Compliance-a te osnova za pravilno razumijevanje istog. Također je prezentiran rad instituta ICCrA te uloženi napori na uspostavi Compliance programa u svim trgovačkim društvima te potrebnim izmjenama važećeg zakonodavstva.

Drago Kos, predsjednik „Working group on Bribery“, OECD, u svom je izlaganju dao odgovor na pitanje ima li smisla ulagati u compliance sisteme s obzirom da isto zahtjeva kako financijska ulaganja, tako i ulaganja u pogledu kadrova i prostora.

O učinkovitoj implementaciji compliance programa govorio je Ferenc Biro, Erst&Young, Odjel za forenzičke usluge. U svom je izlaganju rekao više o svim potrebnim elementima učinkovitog compliance programa.

Nakon uvodnih izlaganja, održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu  interesa, Sunčana Skupnjak Kapić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore, Drago Kos, OECD, Zorica Palac, Erst&Young, Odjel za forenzičke usluge, Damir Novotny, T&Mc Group i Davor Iljkić, predsjednik ICCrA.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, istaknula je važnost compliance-a ne samo u trgovačkim društvima, već i u državnom sektoru te ukazala na aktualnu situaciju vezanu za nepostupanje Vlade Republike Hrvatske i pojedinih ministarstava u skladu sa Zakonom propisanom obvezom na dostavu dokumentacije na zahtjev Povjerenstva kao neovisnog državnog tijela. Ukoliko uprava trgovačkih društava ne vodi računa o postupanju u skladu sa zakonom, navedeno se ne može očekivati niti od nižih razina. Isto vrijedi i kad su u pitanju državna tijela.

Vezano za navedeno, Drago Kos je istaknuo da je OECD upoznat sa situacijom u Republici Hrvatskoj nastalom povodom nedostavljanja dokumentacije Vlade Republike Hrvatske i drugih državnih tijela na zahtjev Povjerenstva te s medijskim istupima pojedinih visokih obveznika u kojima se ukazuje na navodnu nezakonitost u postupanju Povjerenstva. Ukazao je da će OECD i nadalje pratiti razvoj kako ove situacije, tako i situacije povodom nedavne odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske (riječ je o predmetu bivšeg potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislava Karamarka koji je vraćen na ponovni postupak upravnim sudovima koji će morati dati odgovor na pitanje nadležnosti Povjerenstva za vođenje postupaka zbog povrede načela obnašanja javnih dužnosti). Drago Kos je naveo kako smatra da će način razrješenja ovih situacija imati utjecaja na odlučivanje o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvom u navedenoj međunarodnoj organizaciji.