Početna
 

Ninth session of the Conference of the States Parties to the United Nations Convention against Corruption

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i potpredsjednica Mreže "Network of Corruption Prevention Authorities" Nataša Novaković sudjelovala je dana 15. prosinca 2021.g. kao panelist na temu "Izazovi i prilike ICT sustava u prevenciji i otkrivanju korupcije te jačanju integriteta i transparentnosti"  na side event-u konferencije Ninth session of the Conference of the States Parties to the United Nations Convention against Corruption koja se održava od 13. do 17. prosinca 2021.g. u Sharm El-Sheikh-u u Egiptu.

Tom prilikom predsjednica Povjerenstva istaknula je da je, kao dio Nacionalnog plana otpornosti i oporavka Republike Hrvatske, koji se većim dijelom financira iz sredstava Europske unije, predviđeno povezivanje elektroničkog obrasca imovinske kartice obveznika s Državnom sabirnicom s ciljem razmjene i automatskog popunjavanja podataka s dostupnim podacima iz javnih registara, a sve kako bi se smanjio postotak nenamjernih pogrešaka i propusta u ispunjavanju imovinske kartice te se povećala točnosti unesenih podataka.

Na panelu se raspravljalo o procesu digitalizacije, prikupljanju i razmjeni podataka i otvorenim podacima, imajući u vidu da izazovi u navedenom području ne leže isključivo u tehnološkim rješenjima i informatičkoj infrastrukturi, već su najvažniji element za uspjeh ideje, modeli i pristup osoba koje ih primijenjuju.