Početna
 

Međunarodna konferencija u organizaciji Vijeća Europe "Kontrola korupcijskih rizika u uvjetima krize"

Dana  9. prosinca 2020.g. održana je međunarodna konferencija pod nazivom "Controlling Corruption Risks in Crises Settings" - "Kontrola korupcijskih rizika u uvjetima krize" u organizaciji Vijeća Europe.

Na panelu pod nazivom Lessons learned for anti-corruption measures from COVID-19 pandemic: corruption prevention during emergencies (Lekcije o antikorupcijskim mjerama naučene iz COVID-19 pandemije: prevencija korupcije u hitnim slučajevima)  sudjelovala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković koja je iznijela iskustva Povjerenstva vezana za rad u uvjetima pandemije. Naime, Povjerenstvo se u potpunosti prilagodilo mogućnosti rada od kuće te su svim zaposlenicima osigurani uvjeti za rad od kuće kako kroz tehničku opremu, tako i kroz mogućnost pristupa aplikacijama i povezivanja s bazama podataka potrebnim za provjeru imovinske kartice obveznika.

Predsjednica Povjerenstva tom je prilikom naglasila da u doba krize postoji velika opasnost od koruptivnih radnji s obzirom na brzinu kojom se odluke moraju donositi te velike iznose financijskih potpora koji se isplaćuju kroz različite oblike pomoći gospodarskim subjektima. Uočena je i problematika vezana za situacije sukoba interesa osoba koje sudjeluju u donošenju odluka kao vanjski stručnjaci, a s obzirom da nisu obveznici ne obvezuju ih zakoni i drugi propisi kojima je regulirano sprječavanje sukoba interesa dužnsonika.

U doba ovakvih kriza tema integriteta i transparentnosti postaju manje važne te je potrebno ulagati dodatne napore sa svrhom učinkovitog odgovora na izazove koji su pred nama.