Početna
 

Znanstveni skup na temu „Politička (ne)odgovornost i korupcija – je li došlo vrijeme za postrožavanje uvjeta kandidiranja za političke funkcije?“

Dana 17. rujna 2020.g. u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo održan je znanstveni skup na temu „Politička (ne)odgovornost i korupcija – je li došlo vrijeme za postrožavanje uvjeta kandidiranja za političke funkcije?“. Na navedenom znanstvenom skupu raspravljalo se o političkoj odgovornosti nositelja vlasti i građana te ograničivanju pasivnog (i aktivnog) biračkog prava u praksi suvremenih demokratskih društava. 

Također je održan okrugli stol o zakonodavnim i institucionalnim promjenama vezano za izborno zakonodavstvo na kojem su sudjelovali Nikola Grmoja, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, prof. dr sc. Ivo Josipović, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te prof.dr.sc. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti.

Tom prilikom predsjednica Povjerenstva istaknula je da je Povjerenstvo tijelo koje se bavi integritetom obveznika nakon što stupe na dužnost te da su svakako važni kriteriji koji ograničavaju osobe osuđene za kaznena djela da se uopće kandidiraju, međutim još je važnije da postoje učinkoviti mehanizmi sprječavanja sukoba interesa i korupcije nakon stupanja na dužnost. Upravo u tom kontekstu iznimno su važne zakonske odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa  koje se odnose na načela obnašanja dužnosti  koja se trenutno, nakon dugogodišnje ustaljene sudske prakse, problematiziraju.  Istaknula je i važnost  imovinskih kartica koje služe tome da se vidi s kojom imovinom je obveznik ušao na dužnost i s kojom izašao i kako se ta imovina tijekom mandata mijenjala, ali Povjerenstvo nema ovlasti baviti se načinom  stjecanja imovine.