Početna
 

Okrugli stol u Zagrebačkoj županiji

U srijedu, 22. svibnja 2019.g., u Hotelu International u Zagrebu održan je Okrugli stol o pitanjima sukoba interesa u obnašanju dužnosti u Zagrebačkoj županiji u suorganizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Antikorupcijskog povjerenstva Zagrebačke županije.

Predavači su bili Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatske, Davor Gjenero, nezavisni politički konzultant i kriminalist Dubravko Klarić, član županijskoga Antikorupcijskog povjerenstva.

Uvodno izlaganje imao je Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prisutnima su se također obratili predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, predsjednik Antikorupcijskoga povjerenstva Zagrebačke županije Boris Klemenić, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan i zamjenica župana Nadica Žužak.

„Kao i svaki posao koji se radi, i naš traži permanentno usavršavanje. Uvijek je dobro čuti nešto novo, nove preporuke. Zagrebačka županija već godinama ima bezuvjetan nalaz Državne revizije, a sve eventualne preporuke ugrađujemo u naše javne pozive kako bi dodjela sredstava gradovima, općinama ili poduzetnicima bila transparentna. Želimo biti u trendu sa svime što se u Hrvatskoj događa po pitanju antikorupcije, a po primjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa, vjerujem, u samom smo vrhu Republike Hrvatske“, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan rekao je da je okrugli stol organiziran kako bi se osvijestili problemi vezani uz sukob interesa.

„Uz riječi Europska unija, riječi sukob interesa najviše je upotrebljavana u javnom prostoru. Sukobu interesa se pridaje izuzetna pozornost, on je dio onih vrijednosti koje smo prepoznali i o kojima treba voditi diskusiju“, rekao je Mikuljan, dodavši da se od onih koji rade za opći interes traži i permanentno obrazovanje.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković istaknula je da se Povjerenstvo uglavnom doživljava kao represivno tijelo, no ono je i preventivno i edukacijsko dodavši da Povjerenstvo nastoji imati što više edukacija, posebice na loklanoj razini. Također je naglasila važnost suradnje s antikorupcijskim povjerenstvima.