Početna
 

Network of Corruption Prevention Authorities, Tunis, 17.-18. listopad 2019.

U Tunisu je dana 17. i 18. listopada 2019.g. održan četvrti sastanak međunarodne mreže nacionalnih tijela za suzbijanje korupcije „Network of Corruption Prevention Authorities“ na kojem su u ime Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sudjelovali predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković i zamjenik predsjednice Povjerenstva, Davorin Ivanjek. Na sastanku u Tunisu Mreži su pristupila antikorupcijska tijela još tri države, i to: Tunisa, Jordana i Maroka, kojim povodom je upriličeno svečano potpisivanje Šibenske deklaracije te Mreža sada broji 23 članice.

Članice su na sastanku u Tunisu raspravljale i o nekoliko vodiča, i to o tehničkom vodiču vezanom za procjenu korupcijskog rizika, o čemu je tekst za raspravu pripremilo Vijeće Europe te su se članice složile o poduzimanju daljnjih koraka s ciljem stvaranja smjernica na tom području. Prihvaćena je i konačna verzija tehničkog vodiča u području etičkih kodeksa, a članice su se složile i oko važnosti izrade vodiča u području transparentnosti.

U Tunisu se raspravljalo i o izazovima s kojima se suočavaju neovisna antikorupcijska tijela, posebice u pogledu političkih pritisaka te je tom prilikom predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković izvijestila o situaciji u Republici Hrvatskoj te ukazala na neprimjereno stavljanje rada i odluka Povjerenstva u politički kontekst od strane visokih državnih obveznika. Članice su pokazale posebnu osjetljivost kad je riječ o neovisnosti antikorupcijskih tijela te su se složile s potrebom izrade posebnog radnog materijala o toj temi.