Početna
 

Okrugli stol u Međimurskoj županiji

Dana 22. svibnja 2019.g. održan je u Velikoj vijećnici Međimurske županije Okrugli stol o pitanjima sukoba interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i područne samouprave. Okrugli stol organiziran je u suradnji s  Antikorupcijskim povjerenstvom Međimurske županije. U Okruglom stolu su uz predstavnike Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sudjelovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije Zlatko Horvat, te članovi Županijske Skupštine, županijski pročelnici, vijećnici, općinski načelnici međimurskih općina, članovi Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije, članovi Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije, predstavnici nacionalnih manjina, zdravstvenih ustanova, medija i drugi.

Predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije Zlatko Horvat je u svom uvodom obraćanju upoznao prisutne s radom Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije, naglasivši potrebu edukacije građana o borbi protiv korupcije počevši od najranije dobi. U tom smislu, Antikorupcijsko povjerenstvo je osmislilo projekt edukacije djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koja će se provoditi u suradnji s obrazovnim ustanovama na području Županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je inicijativu za održavanje Okruglog stola te naglasio kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jedna od najvažnijih i najkorisnijih institucija u Republici Hrvatskoj, prvenstveno zbog snažnog preventivnog djelovanja, edukativnih aktivnosti i nastojanja širenja svijesti o antikorupciji. Borba protiv korupcije jedna je od ključnih zadaća našeg društva. Župan se osvrnuo i pohvalio rad Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije, naglasivši kako je Međimurska županija, s druge strane, već nekoliko godina na glasu kao jedna od najtransparentnijih hrvatskih županija. što je temelj povjerenja građana u institucije.

Članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić-Ileković napomenula je kako je ovo samo jedan u nizu okruglih stolova koje je Povjerenstvo iniciralo diljem Hrvatske s idejom da se antikorupcijska tijela nađu na jednom mjestu i rasprave o zajedničkim temama. Poručila je da je antikorupcija tema koja kontinuirano zahtjeva poboljšanje te je od velike važnosti suradnja antikorupcijskih tijela na državnoj i lokalnoj razini. Članica Povjerenstva se osvrnula i na mjere iz Akcijskog plana Strategije za suzbijanje korupcije 2015-2020 te međunarodne obveze koje je Republika Hrvatska preuzela na ovom području.

Izlaganje je slijedila diskusija o iskustvima u radu Povjerenstva sa zaključkom na potrebi jačanja preventivnih, prije svega edukativnih aktivnosti, te boljoj regulaciji normativnog okvira rada Povjerenstva.